Italienska – ett älskat språk av många

Italienska är det officiella språket i Italien och är älskat av många. Mycket på grund av dess klang där konsonanter och vokaler tillsammans skapar en vacker melodi men också passionen för landet Italien med dess goda mat och rika historia.

Det italienska språkets historia

Precis som franskan och spanskan härstammar det italienska språket från vulgärlatinet och den romanska språkstammen. Utvecklingen av språket tog fart under 1300-talet då det fick sitt litterära genombrott genom olika skrifter som dikter, lyrik och novellsamlingar.

Den moderna italienskan sägs dock ha uppkommit ur en rad dialekter främst förknippade med toskanska områden. Eftersom staden Milano alltid har varit och är fortfarande ett ekonomiskt nav i landet, kan man säga att den verkliga italienskan är den som talas just där och i omnejd.

Vart talar man italienska?

Totalt behärskas italienskan av ca 70-125 miljoner språkkunniga själar i 29 länder världen över. Det är det officiella språket i Italien där nio av tio invånare har italienska som modersmål. Det är även ett officiellt språk i Schweiz, Vatikanstaten, västra Istrien och San Marino.  Andra länder där språket talas är bland annat Argentina, Bosnien och Rumänien.

Hur lär man sig det italienska språket bäst?

Det finns olika vägar att gå för att lära sig Italienska. Man kan börja redan i grundskolan genom att välja italienska som moderna språk men det är inte försent att börja i senare ålder. Nedan har vi listat hur man lär sig italienska på bästa sätt:

  1. Läs Italienska på högskolan/universitet – Det finns flera universitet och högskolor i Sverige som erbjuder italienska för olika kunskapsnivåer. Vissa av dessa kurser kräver dock att man har en del förkunskaper. Fördelen med att läsa italienska på högskola eller universitet är att man får en gedigen utbildning som dessutom är CSN-berättigad. Vissa av skolorna har även samarbete med italienska universitet vilket ger möjlighet till att gå en utbytestermin.
  2. Plugga italienska i Italien – Det kanske bästa sättet att lära sig ett nytt språk på är att faktiskt flytta till ett land där språket talas. Genom att läsa italienska i Italien på ett universitet eller privat utbildning får man samtidigt möjlighet att leva och bo i landet, uppleva kulturen och lära sig tala på en mer vardaglig basis.
  3. Åk på en språkresa till Italien – Det finns ett stort utbud av språkresor som går till Italien. De kan variera från några veckor till månader och du får möjlighet att knyta nya kontakter och få vänner för livet samtidigt som du lär dig ett helt nytt språk.

Läs italienska som moderna språk

Från och med sjätte klass och sedan genom resten av grundskolan är det obligatoriskt för alla elever i Sverige att läsa moderna språk. Bland de moderna språken finns italienska att välja. Forskning visar att man har lättare att lära sig ett nytt språk ju yngre man är därför är det ett ypperligt tillfälle att börja läsa italienska redan i grundskolan.

5 roliga fakta om det italienska språket:

  1. Man säger ofta att italienare älskar dubbelkonsonanter, och det är inte helt fel. Några ord har hela fyra par konsonanter, t.ex. verben appallottolare (att rulla ihop något till en boll) och disseppellire (att gräva upp).
  2. Italienska har flera olika dialekter som är uppdelade i olika regioner. Den mest utbredda italienska dialekten är napolitanska.
  3. Den italienska kulturen är rik och färgstark och att lära sig italienska innebär också att fördjupa sig i språkets kultur. En av huvudaspekterna i den italienska kulturen är att njuta av ”il dolce far niente”, vilket betyder hur vackert det kan vara att inte göra någonting.
  4. Det är det tredje mest talade språket i Europa och i Sverige finns det ca 10 000 personer som talar italienska.
  5. Dante Alighieris verk La Divina Commedia från 1300-talets som är skriven med florentinsk dialekt sägs ligga till grund för det som vi känner till som italienska idag.