Det franska språket i världen

Franska är ett världsspråk som talas av omkring 80 miljoner människor och över 300 miljoner människor talar franska som andraspråk. Det är det mest studerade språket efter engelskan och landet Frankrike är ett omåttligt populärt resmål. År efter år är Frankrike det mest besökta landet i världen och det är kanske inte så konstigt. Frankrike har mycket att erbjuda från romantik i Paris till sol och bad på Rivieran eller varför inte skidåkning i världsklass i Alperna?

Hur uppstod det franska språket?

Det franska språket i världen är ett romanskt språk som likt alla romanska språk härstammar från latin. Före romartiden och den romerska invasioner kallades det som är Frankrike idag för Gallien och där bodde då framför allt ett keltiskt folkslag men även iberer och ligurer samt några färre grekiska och feniciska folkgrupper. Idag finns det inte mycket influenser kvar i det franska språket från tiden innan den romerska invasionen. Knappt 200 ord härstammar från den galliska tiden och det handlar främst om ortsnamn, växter och ord som har med lantliv att göra.

Vilka länder i världen talar franska?

Det franska språket är ett officiellt språk i över 30 länder däribland Frankrike, Belgien, Schweiz och Kanada. Afrika har det största antalet fransktalande människor (115 miljoner) utspritt på ett antal länder bland annat Senegal, Algeriet, Tunisien, Mauretanien och Elfenbenskusten.

Att läsa franska i moderna språk

Det bästa sättet att lära sig ett nytt språk är att börja i tidig ålder. Från och med årskurs 6 i svenska skolan har alla möjlighet att läsa ”moderna språk”. Följande språk går att välja:

  • Franska
  • Spanska
  • Tyska
  • Kinesiska/mandarin
  • Italienska

Att läsa franska i skolan ger dig en möjlighet att lära sig ett helt nytt språk vilket kan öppna många dörrar i framtiden. Dessutom ger det meritpoäng att ha läst ett modernt språk vilket ökar chanserna att komma in på ett specifikt gymnasie- eller högskoleprogram.

Vill du plugga franska i Frankrike?

För att fördjupa sina kunskaper ännu mer inom det franska språket är det bästa att besöka ett fransktalande land eller till och med plugga franska i Frankrike. Det finns flera lärosäten i Sverige som erbjuder språkstudier i franska där en del av undervisningen sker i Frankrike. Nedan har vi listat olika sätt att gå till väga för dig som vill plugga franska i Frankrike?

  • Genom en språkresa
  • Genom en svensk högskola eller universitet
  • Genom att vända sig till en fransk högskola eller universitet
  • Genom en privat språkskola i Sverige eller Frankrike

Något som är viktigt att tänka på är att de flesta kräver att man har någon form av grundkunskap i franska eller till och med har läst franska som moderna språk i grundskolan och gymnasiet.

Nybörjarkurs i franska

För dig som är helt nybörjare inom det franska språket finns det flera vägar att gå. Om man inte har möjlighet att läsa franska i moderna språk kan man i stället välja en nybörjarkurs i franska på högskola eller universitet. Detta kräver inga förkunskaper och kursen är dessutom CSN-berättigad.

Det finns även privata aktörer som erbjuder nybörjarkurser i franska men det innebär ofta att man får betala för kursen.