Spanska - ett världsspråk

Spanska är ett av världens mest talade språk med över 450 miljoner talare. Du hittar spansktalande i stora delar av Sydamerika, i Spanien och även 15% av befolkningen i USA talar spanska.

Spanska språkets historia

Spanska är ett världsspråk som härstammar från romartiden och har sitt ursprung i latin och kom till den iberiska halvön 218 f.kr i samband med det puniska kriget. Under det femte århundradet utvecklades det spanska språket till de centrala delarna av den iberiska halvön. Under de senaste 1000 åren har språket expanderat till de mer södra delarna av medelhavet samt till det spanska kolonialimperiet, främst Amerika.

Hur många länder i världen pratar spanska?

Spanska är det fjärde mest talade språket i världen och är ett officiellt språk i 20 länder. Det är även ett officiellt språk i FN, EU och Afrikanska unionen. Mexico och Spanien har tillsammans 150 miljoner spansktalande människor.

Det finns även fler länder där spanska talas men som inte är ett officiellt språk som tex USA där ca 30 miljoner av befolkningen är spansktalande.

Att läsa spanska i moderna språk

Forskning visar att fram till ungefär 17 års ålder har man de bästa förutsättningarna att lära sig ett nytt språk. I svenska skolan har alla möjlighet från årskurs 6 att läsa ett så kallat ”modernt språk”. Följande språk går att välja:

  • Spanska
  • Franska
  • Tyska
  • Italienska
  • Kinesiska/mandarin

Genom att läsa spanska i moderna språk har man möjlighet att börja i tidig ålder och dessutom får man meritpoäng vilket ökar chanserna att komma in på ett specifikt gymnasie-eller högskoleprogram.

Hur lär man sig spanska på bästa sätt?

Det finns flera sätt att lära sig spanska på. I Sverige finns det universitet och högskolor som erbjuder spanska från nybörjare till mer avancerad nivå. Om man ska läsa spanska på en mer avancerad nivå krävs det att du har läst språket i grundskolan och gymnasiet. Att läsa spanska på ett universitet i Sverige är gratis och ger dessutom möjlighet till CSN.

Det finns även privata aktörer som erbjuder kurser i spanska. Dock är dessa kurser inte gratis utan man får bekosta sin utbildning själv.

Plugga spanska utomlands

För att utveckla sina spanskakunskaper ännu mer är ett bra sätt att leva och bo i ett spansktalande land. Detta gör att du får möjlighet att använda språket mer naturligt i vardagliga miljöer.

Det finns flera möjligheter till att plugga spanska utomlands. Se nedan:

  • Via ett universitet i Sverige som erbjuder delar av utbildningen i ett spansktalande land
  • Via en språkresa genom en privat aktör
  • Via en privat språkskola i antingen Sverige eller utomlands