Hur pluggar man mest effektivt?

För att lyckas med sina studier och få ut så mycket som möjligt av den tid man lägger på sitt studerande kan det vara bra att använda sig av olika studietekniker. Det finns en uppsjö av olika metoder att använda sig av och vi har listat några olika som man kan välja mellan.

Tips för att lyckas med studierna

En framgång till att lyckas med sina studier är att hitta en fungerande studieteknik. Det finns många olika studietekniker och det gäller att hitta ett sätt som passar just dig. Här följer några tips på olika metoder för hur man pluggar effektivt:

  • Plugga innan läggdags - Forskning visar att hjärnan bearbetar och förstärker ny information medan man sover. Ett sätt att göra inlärningsprocessen mer effektiv är därför att läsa igenom en sammanfattning och repetera det man har lärt sig under dagen innan läggdags.
  • Dela upp din läsning i flera tårtbitar - Det kan kännas motigt att ta tag i pluggandet när man vet att man behöver läsa igenom en bok som är lika tjock som en tegelsten. Genom att istället dela upp de olika kapitlen i flera tårtbitar frö att sedan plugga på varje enskild del innan man går vidare kan vara ett bra sätt för ökad motivation. Att lära sig delar av helheten är en studieteknik som fungerar för många.
  • Förberedelse är A och O - För att kunna fokusera på rätt saker när man pluggar är det viktigt att förbereda sig. Genom att identifiera vad det är som man förväntas avklara och inom vilken tidsram kan man lättare planera sin tid.
  • Ha goda studievanor - Återhämtning och vila är minst lika viktigt som att nå goda studieresultat. Därför är det viktigt att hitta en balans mellan studier och fritid. Genom att identifiera när man är som mest effektiv kan man sedan planera sina studier därefter. Alla är olika och har olika preferenser, det finns inga rätt eller fel. Vissa är mer effektiva på förmiddagen medan andra på eftermiddagen.
  • Skapa mindmaps - En klassisk studieteknik är att skapa mindsmaps eller tankerkartor över sitt inlärningsområde. Genom att rita upp olika ord och texter i bollar och rutor i ett mindmap-system kan du komma ihåg hur informationen står i kartan och sedan hur den fortsätter vidare genom pilar och streck. Använd gärna olika former, typsnitt och färger när du gör din mindmap för hand.
  • Använd fler än ett sinne - Du kanske har hört att ju fler sinnen du använder, desto lättare är det att lära sig något? Det är faktiskt så att ju fler sinnen som aktiveras, desto lättare är det att minnas. Börja med att läsa frågan högt och varva detta med att både läsa och anteckna. Att använda sig av flera sinnen är en effektiv studieteknik.
  • Förhör dig själv - På tal om att använda fler än ett sinne är förhör ett väldigt bra sätt att lära sig nya fakta på. Genom att läsa frågan högt och sedan förklara svaret med egna ord använder man både synen och hörseln samtidigt. Det är heller ingen dum idé att tillsammans med en studiekamrat hjälpas åt att förhöra varandra.
  • Glöm inte att ta en paus - Som tidigare nämnt är återhämtning viktigt, glöm därför inte att ta en paus eller två från pluggandet. Ta en promenad och få frisk luft eller ät något för att fylla på med energi. Det är oerhört viktigt för hjärnans återhämtning. Att trycka in information tills man somnar i boken är inte den mest effektiva inlärningsmetoden.
  • Ta bort onödiga störningsmoment - För att få de bästa förutsättningarna för att kunna fokusera på sina studier behöver man se till att ta bort onödiga störningsmoment så som mobiltelefoner eller TV. Idag är vi konstant uppkopplade men prova att sätt luren på “stör ej” och plugga på ostört!