Hur får man bra studieteknik?

Hur får man bra studieteknik?

För att få ut så mycket som möjligt av sina studier är det viktigt att ha en bra studieteknik. Hur får man bra studieteknik? Det finns olika sätt att använda sig av nedan listar vi de bästa sätten och ger tips på hur du ska lägga upp din studietid.

Vad är studieteknik?

Studieteknik är ett sätt att effektivisera sina studier på, både gällande tid och mängden inlärning. Alla är olika och behöver olika mycket hjälp med sin studieteknik dock handlar ofta grunden i studieteknik att man ska planera sin tid på rätt sätt. Genom att förbättra sin studieteknik blir man mer effektiv och man underlättar sina studier.

Olika studietekniker

Det finns flera olika studietekniker och här gäller det att hitta en teknik som passar dig. För att nämna några har vi listat olika studietekniker nedan, hoppas du hittar någon som känns rätt för dig.

1. Stycka elefanten – dela upp och lär dig en del i taget

Ibland kan en uppgift kännas alldeles för stor och man kan därför ha svårt att komma i gång. Då kan en bra idé vara att använda sig av ”Stycka elefanten”. Det handlar om att dela upp uppgiften i olika delar. Tex om man pluggar till ett prov och ska läsa en bok så kan man börja med att läsa första kapitlet för att sedan svara på ett antal frågor från kapitlet. Du kan sedan gå tillbaka till kapitlet och frågorna för att dubbelkolla att du har lärt dig det du tidigare läst.

2. Använd dig av påhittade ramsor eller historier

Detta är rolig studieteknik där du får använda din kreativitet men som också är väldigt effektiv. Genom att hitta på ramsor eller nonsensberättelser upplever många att det blir lättare att komma ihåg. Testa!

1. Byt studiemiljö och plugga på olika platser

Genom att byta studiemiljö ofta tvingar du hjärnan att skapa nya associationer till det du studerar. Detta göra att minnet stärks för allt nytt som du lär dig.

5 tips för bra studieteknik:

För att ha bra studieteknik och få studiero krävs det att man har rätt förutsättningar. Nedan har vi listat 5 tips för bra studieteknik:

  1. Börja i god tid. Du slipper bli stressad och har möjlighet att fördela ditt arbete på ett bra sätt.
  2. Sätt upp tydliga delmål. När du har klarat ett delmål får du någon form av belöning i form av något gott eller en välförtjänt paus.
  3. När vi ändå talar om pauser. Det är viktigt att ta paus ibland och låter hjärnan vila och att det du lärt dig får sjunka in.
  4. Stäng av notiser och koppla bort dig från omvärlden. Inga störningsmoment får störa dig i ditt pluggande.
  5. Jobba med högläsning. Detta gör flera av dina sinnen jobbar samtidigt och ökar chanserna att memorera det du läser. Hjärnan tar in intryck från två olika håll.

Studieteknik på gymnasiet

På gymnasiet får du som elev ofta mer eget ansvar och därför är det extra viktigt att ha bra studieteknik. Hur får man bra studieteknik på gymnasiet? Till att börja med kan man läsa igenom våra tips som vi har listat ovan. Ett annat bra tips är att ta hjälp av en eller flera vänner och skapa en studiecirkel där man hjälps åt att förhöra varandra. Något som också är bra att veta är att det finns möjlighet att få studiehjälp för dig som känner att det behövs lite extra stöd. Kontakta i så fall din mentor eller lärare i ämnet som det berör.

Vi på Linguista erbjuder studiehandledning på modersmål i alla ämnen och kurser i grund- och gymnasieskola. Här kan du läsa mer om studiehandledning.