Gör dig redo för skolstart – 5 tips

Gör dig redo för skolstart – 5 tips

Efter något som känts som en evighet med sommarlov är det nu dags för skolstart. Skolstarten blandas ofta med spänning och förväntan men kan också bli en stressig period för många barnfamiljer. Lösningen för att göra sig redo för skolstart handlar om att förbereda så mycket som möjligt samt försöka komma tillbaka till fasta rutiner efter sommarens lov och semester.

5 tips för att göra dig redo för skolstart

Nu är det snart dags att börja skolan igen efter ett långt och härligt sommarlov. Vi ger dig 5 tips för att göra dig redo för skolstart.

1. Inventera och köp hem det som behövs

Många barn växer både en och två cm under sommarlovet och därför kan det vara bra att se över garderoben och göra en lista på vad som behöver införskaffas. Att handla allt nytt kan bli en dyr historia men att i stället handla begagnat är bra både för plånboken och miljön. Se även till att inventera skafferi och kylskåp och fyll på med sådant som kan underlätta i vardagen.

Fyll skolväskan med pennfodral, anteckningsböcker och skolböckerna som behövs för terminen. Ett smart tips är att färgkoordinera skolböckerna efter de olika ämnena, detta gör det lättare att hålla koll på vilken bok som hör till vilket ämne. Se även till att namntagga böckerna ifall de tappas bort.

2. Preppa dagen innan

Att tillsammans med barnet packa skolväskan och lägga fram kläder dagen innan gör att ni känner er redo och slipper onödig stress.  

3. Frukost är dagens viktigaste mål

Glöm inte frukosten, det är dagens viktigaste mål. Att förbereda en god energirik frukost gör att man har lättare för att koncentrera sig och hålla sig pigg hela dagen. Ett tips är att skicka med en frukt som barnet kan äta under rasten för att hålla uppe energinivån.

4. Tidig läggning

Det är inte ovanligt att man går och lägger sig senare under sommarlovet. En god idé är att börja redan en vecka innan skolstart att tidigarelägga nattningsprocessen. Detta för att förbereda barnet på vilka tider som komma skall.

5. Gå upp i tid

När skolstarten drar i gång är långa sommarlovsmornar ett minne blott. Även här kan det vara bra att öva på att gå upp tidigt i några dagar innan för att barnet ska vänja sig. Ett bra tips är att hitta på roliga aktiviteter som kan locka barnet att ta sig upp på morgonen.