Främja läsning på modersmålet under läslovet

Vi har satt samman ett läslovsbingo för att inspirera eleverna att utforska olika kulturer och samtidigt njuta av läsning både på sitt modersmål och på andra språk. Dela mer än gärna ut detta på er skolenhet.

Dela vårt läslovsbingo med era elever

Läslovets syfte är att främja läsning hos barn och unga. Vi har därför skapat ett läslovsbingo som ska uppmuntra eleverna att vilja läsa och samtidigt utforska sitt modersmål. Ladda gärna ner bingot och dela med era elever här.

Fler tips för att främja läsning på modersmålet under läslovet

  • Läs en spännande bok - Uppmuntra eleverna att välja en bok på sitt modersmål som de verkligen är intresserade av. Det kan vara en roman, en seriebok, eller till och med en samling av noveller. Att förlora sig i en bra bok är en underbar och givande upplevelse. 
  • Läs högt för varandra - Läsning kan vara en gemensam aktivitet. Om möjligt, be eleverna att läsa högt för sina familjemedlemmar eller vänner. Detta främjar inte bara läsfärdigheter utan också samhörighet. 
  • Sätt upp mål - Hjälp eleverna att sätta upp realistiska läsmål för veckan. Det kan vara att slutföra en bok, läsa ett visst antal sidor varje dag eller utforska olika genrer. 
  • Diskutera och dela - Uppmuntra eleverna att diskutera det de läser med sina kamrater eller i en bokklubb. Att prata om handlingen, karaktärerna och teman kan fördjupa förståelsen och engagemanget. 
  • Utforska modersmålets kultur - Läsning är inte bara om text, det handlar också om att utforska kulturen. Eleverna kan titta på filmer, lyssna på musik eller följa nyheter på sitt modersmål för att få en bredare förståelse för språket och dess rika historia. 
  • Besök ett bibliotek eller en bokhandel - Om möjligt, ta en utflykt till ett bibliotek eller en bokhandel där eleverna kan utforska och välja böcker som lockar dem. Det kan vara en inspirerande upplevelse att omges av böcker. 
  • Skriv recensioner eller dagbok - Uppmuntra eleverna att skriva recensioner av de böcker de läser eller att föra en dagbok där de reflekterar över sina läsupplevelser. Detta kan hjälpa dem att utveckla sina skriftliga färdigheter samtidigt som de tänker djupare på det de läser. 

Med dessa tips hoppas vi att eleverna kommer att ha en givande och rolig läsupplevelse under läslovet vecka 44. Att utforska och fördjupa sig i sitt modersmål är en fantastisk resa som berikar både språkfärdigheter och kulturell förståelse.