Få barn att läsa mer – 5 tips

Nu startar läslovet för barn runt om i Sverige och det enda som barnen vill är att spela tv-spel eller hänga på TikTok. Läsning är dock något som är oerhört viktigt för ett barns språkutveckling. Vi har samlat de bästa tipsen för att få barn att läsa mer.

5 tips för att främja läsning hos barn

Att få barn att läsa mer är något som både föräldrar men även skolan jobbar för. Man har sett de senaste åren att barn inte läser i samma utsträckning som förr. Vi har samlat 5 tips på hur man kan få barn att läsa mer.

1. Börja läsa tidigt

Genom att börja läsa för sitt barn i tidig ålder skapar man ett intresse för läsning och böcker. Man rekommenderar att börja med högläsning redan innan barnet har fyllt ett år då det främjar språkutvecklingen på ett positivt sätt. Fortsätt med högläsning även när barnet kan läsa själv, det är en mysig och rolig stund tillsammans!

2. Turas om att läsa

För att hjälpa barnet på traven och bli intresserad och komma in i en bok kan det hjälpa att turas om att läsa varannan sida alternativt börja läsa tills det blir riktigt spännande och barnet vill fortsätta läsa själv.

3. Låna böcker på biblioteket

Gå till biblioteket tillsammans och låna böcker. Här får barnet möjlighet att välja och vraka bland 100-tals böcker, det finns något för alla. Fråga bibliotekarierna om boktips, de brukar ha koll på läget!

4. Ge belöningar

Det är viktigt att hålla igång läsningen och ibland är det till och med OK att ge belöningar. Att lova en belöning vid varje utläst bok brukar ge bra resultat. En perfekt metod att använda sig av under lov och ledigheter.

5. Barn härmar vuxna

Ett enkelt sätt att få barn att läsa mer är genom att visa intresse för böcker och läsa mycket självkommer förhoppningsvis barnet göra detsamma. Barn har en förmåga att ta efter och härma oss vuxna.