Fem boktips inför läslovet

Vecka 44 innebär läslov för samtliga barn och unga som går i svensk grund- eller gymnasieskola. Lovet innebär en välbehövlig paus från skolan mitt i terminen men finns också till för att främja läsning, något som har minskat bland barn och unga de senaste åren.

Läslovet har precis startat i Sverige, ett lov som uppmuntrar barn och unga till att läsa fler böcker. De senaste 10 åren har läsning bland tonåringar minskat med mer än 10 % och likaså gäller yngre barn där man kan se en minskning på runt 10 % även där. Vi på Linguista vet vikten av läsning för att främja ett barns språkutveckling, kreativitet och inlärning. Vi har därför samlat 5 boktips inför läslovet som förhoppningsvis kan fånga ditt barns läsintresse.

Fem boktips för barn och unga

Vi har listat fem böcker för barn och unga att läsa under läslovet. Vi har har valt ut böcker för olika åldrar, genrer samt som berör olika ämnen så som vänskap, utanförskap, humor och känslor.

Harry Potter och de vises sten av J.K. Rowling

Den första boken i den kända Harry Potter-serien som tar läsarna med till en magisk värld av trollkarlar, häxor och äventyr är perfekt att börja läsa runt 10-årsåldern.  

Boken introducerar oss för Harry Potter, en föräldralös pojke som upptäcker att han är en trollkarl och börjar på Hogwarts, en skola för häxkonster och trolldom. På Hogwarts upplever han magiska äventyr, vänskap och upptäcker sitt arv som är kopplat till en ond trollkarl som kallas Lord Voldemort. Boken utforskar teman som vänskap, mod och självupptäckt.

Min mamma är snabbare än din av Emma Virke & Joanna Hellgren

En rolig och charmig bok som barn kan relatera till, särskilt när de själva tävlar om vilken mamma som är bäst. Boken är fylld av färgglada illustrationer och enkel text, vilket gör den lämplig för unga läsare och perfekt för högläsning. Det är en bok som hyllar fantasin och det speciella bandet mellan barn och deras föräldrar.

Mumin av Tove Jansson

En serie böcker skriven av Tove Jansson om Muminfamiljen och deras äventyr i Mumindalen som är befolkat av underbara karaktärer som Mumintrollet, Snusmumriken, Lilla My och Snorkfröken. Berättelserna är fyllda av magi och värme och utforskar teman som vänskap, äventyr och värderingar.

Yani av Adel Khan Farooq

Boken handlar om en ung pojke vid namn Yani, som kommer från en invandrarfamilj i Sverige. Yani står inför utmaningar som att hitta sin identitet och sin plats i samhället. Samtidigt brottas han med frågor om kultur, religion och familj. Berättelsen utforskar ämnen som integration, kulturell mångfald och ungdomsidentitet. Boken har blivit hyllad för sitt sätt att behandla dessa komplexa ämnen på ett gripande och relevant sätt för unga läsare.

Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg

Manda och Malin, två bästisar som går i nian under vårterminen. De bor i en liten stad där det inte händer mycket. De är kända som "cyklarna" eftersom de alltid cyklar runt i jakt på spännande äventyr, vare sig det är att träffa en snygg kille, gå på en fest eller uppleva lite kärlek. De tillbringar också mycket tid vid kiosken och på biblioteket.

Berättelsen fångar den speciella tiden i livet när man är tonåring, tror sig vara vuxen, och familjen kan vara en plåga. Det handlar också om de ständiga förändringarna i kläd- och musiksmak som ungdomar ofta går igenom. Karaktärerna är realistiskt beskrivna och boken balanserar mellan allvar och humor, vilket gör den både igenkännbar och underhållande.