Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Nyheter

Internationella modersmålsdagen

By februari 19, 2021 No Comments

Internationella modersmålsdagen – den 21 februari 2021

Den internationella modersmålsdagen infaller årligen den 21 februari och är en högtidsdag som vi på Linguista självklart firar. Det var FN-organet Unesco som instiftade International Mother Language Day år 1999 med syfte att påminna om alla människors rätt att fritt tala och skriva sitt modersmål. Dagen syftar till att stärka språklig mångfald och språkundervisning. 

Sedan 2009 finns det en språklag i Sverige där det bland annat står att alla har rätt till ett språk, vilket innebär att alla får använda och utveckla sitt modersmål. I Sverige är arabiska och finska de två vanligaste talande språken efter det svenska språket. Det finns dock ingen officiell statistik på hur många olika språk som talas i Sverige idag, men antalet uppskattas vara uppåt 200 olika språk. 

Vi på Linguista är stolta över att kunna erbjuda våra elever modersmålsundervisning inom fler än 20 olika språk. Därför tycker vi att det är extra viktigt att fira modersmålsdagen tillsammans med våra elever. Så här så veckans firande ut:

 

Spännande fakta: Visste du att ordet modersmål är en direktöversättning av latinets lingua materna och har använts i det svenska språket i över 500 år?

Leave a Reply